Cykelbelysning för MTB-cyklister

Cykelbelysning för MTB-cyklister

Många cyklister, inte minst de som cyklar mountainbike, vill gärna ha två cykellampor: en på själva cykeln och en på sin hjälm. Det är faktiskt ingen dum idé. Det är ofta bättre att ha två lite svagare lysen än att ha ett riktigt kraftfullt sådant. Lampan på huvudet kan du rikta åt det håll du vill lysa upp, medan det fasta ljuset på din cykel hela tiden lyser upp området strax framför cykeln.

Den lampa som du monterar på cykelstyret bör ha ett ganska brett ljus, medan hjälmlampan med fördel kan ha en smalare och starkare stråle. Om du vill fästa en cykellampa på hjälmen bör du säkerställa att lampan i fråga har ett medföljande hjälmfäste i förpackningen. Det kan nämligen vara dyrt och ibland stört omöjligt att köpa separata fästen. Tänk också på att lampans knappar måste vara enkla att trycka på när du bär tjocka handskar.

Att tänka på när du väljer cykelbelysning

Det du förmodligen inte behöver som MTB-cyklist är en cykellampa med flera olika inställningar. MTB-cyklister brukar nämligen bara använda den lägsta och den högsta inställningen. Om du däremot föredrar att cykla på vägar, bör du leta efter en cykellampa som vars belysning du kan justera mer utifrån situationen då mellanläget ofta kommer väl till hands.

Du bör vara realistisk när det gäller batteritiden. Om du bara har tänkt cykla ungefär två timmar åt gången behöver du inte satsa på ett stort batteri med en batteritid på sex timmar på full effekt. Satsa då hellre på ett lättare batteri som du enklare kan fästa på din cykel. Batterier som kan fästas på styret eller på ramen är ofta att föredra eftersom du då inte behöver förstöra färgen på ramen.

Vissa ramfästen kan vara svåra att montera men det bör inte påverka ditt val av cykelbelysning alltför mycket. Du kommer nämligen endast behöva montera fästet på din cykel en enda gång, sedan kan du låta det sitta där. Med det sagt kan det vara smart att köpa en cykellampa med ett fäste som du inte behöver använda ett verktyg för att montera och justera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *