Så bygger du en cykel själv

Så bygger du en cykel själv

Du kan sätta ihop din cykel alldeles på egen hand utifrån lösa cykeldelar. Det finns flera sajter på nätet där du kan köpa cykelkomponenter att bygga din cykel utifrån. Vissa webbplatser tillhandahåller till och med kompletta set med delar för den som vill bygga sin egen cykel.

Det första du behöver göra innan du införskaffar de cykeldelar som ska sitta på ramen är just att få tag på en ram. Om du inte har råd med en skräddarsydd, handbyggd sådan, behöver du ta reda på vilken ramstorlek du behöver. Besök din lokala cykelbutik och be om hjälp att kolla upp detta. Om du till exempel är storlek 54, betyder det att längden på ditt sadelrör är 54 cm. När du har fått koll på detta mått kan du ge dig ut på nätet i jakt efter en cykelram. Du behöver klicka dig omkring ett tag innan du hittar rätt. Det kan vara så att du hittar en bra rea, en begagnad cykelbutik eller någon annanstans att köpa din ram, men till slut kommer du hitta en riktigt bra stålram med ett par gafflar.

Din cykel tar form med hjälp av diverse cykeldelar

Nästa steg på listan är att köpa cykeldelar. Du kan med fördel köpa en komplett komponentgrupp från en cykelbutik. En sådan innehåller vevarmar, växelförare, kassett och kedja. Dessa är viktiga delar då de tillsammans utgör din cykels drivlina.

Därefter börjar du leta efter hjul. Du kan antingen köpa hjulnav och fälgar separat eller tillsammans. Om det är din första cykel, gör du snarare bäst i att köpa begagnade hjul. Se dock till att kontrollera så inte fälgen har spruckit.

Det sista du gör är att införskaffa en sadel och ett sadelrör samt ett styre. Sadeln är förstås väldigt viktig, och du kan med fördel använda den sadel som har suttit på din befintliga cykel. En ny sadel behöver nämligen en viss inkörningsperiod, under vilken du kommer uppleva värk i din bakdel. När det gäller vilket cykelstyre du behöver, bör du göra ditt val utifrån storleken på dina händer och bredden på dina axlar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *