Vanliga frågor om bilbelysning

Genom att söka på bilbelysning kan du få fram vilka frågor svenskarna har om lyktorna på bilen – eller åtminstone vilka frågor sökmotorn tror är mest relevanta. Den bedömningen gör deras algoritmer baserat på ett flertal faktorer. Men frågorna är relevanta, och i den här texten kan du läsa vilka frågor det handlar om – och svaren på dom. Behöver du bilbelysning är Xenonkungen.com klockren att köpa ifrån.

Vilka ljus kan kombineras med halvljus?

Halvljus får kombineras med parkeringsljus. Det är dock inte tillåtet att kombinera dimljus, extraljus eller varselljus med halvljus. De flesta kanske känner till att det kan vara förbjudet att kombinera fel typer av bilbelysning – men det är kanske färre som känner till att man faktiskt kan få böter på upp till 1 600 kronor om man inte har koll på vilka lyktor som används och när.

Hur stark bilbelysning får man ha?

Enligt ECE-bestämmelser får det samlade referenstalet inte överstiga 100 på en bil. Referenstalet finns på godkända E-lampor – det hittar du enkelt på glaset.

Dock så har Sverige ett nationellt undantag för dessa regler. Referenstalet kan däremot användas för att ge en indikation kring vilka ljusstyrkor på din bilbelysning som kan anses vara i ett ”rimligt” intervall (ur ett internationellt perspektiv, åtminstone). Det är också bra att känna till om du ska resa utomlands med bilen och har en stark bilbelysning. Använder du extraljus kan det vara smidigt att se till så att de är enkla att koppla in och ut. Kolla alltid upp reglerna i de länder du ska åka till innan du reser.

Är varselljus och parkeringsljus samma sak?

En mer eller mindre utbredd uppfattning är att det inte är någon skillnad på varselljus och parkeringsljus. Så är dock inte fallet – varselljus får användas istället för halvljus dagtid, medan parkeringsljus (även kallat positionsljus) har en lägre ljusstyrka som används när bilen står stilla. Den låga ljusstyrkan gör att ljuset kan vara på under många timmar utan att bilens batteri töms på kraft.

Hur långt kan man se med halvljus?

Det beror på vad man åsyftar, naturligtvis. Här är ett par exempel:

  • En person med mörka kläder kan upptäckas från 25 meter med halvljus.
  • En person med ljusa kläder kan ses från 60 meters avstånd med halvljus.
  • Reflexer kan upptäckas från 125 meter med halvljus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *